Как да готвим здравословно: няколко важни правила

Как да готвим здравословно: няколко важни правила
13.11.2015 / 07:24

Рибата няма претенции към температурата на обработка, но съдържащият се в нея витамин D също не може да оцелее, полят обилно с мазнина.

Печете рибата на скара и приемът ви на безценното за костите и зъбите органично вещество е гарантиран.

Витамините от група В са чувствителни към продължителния контакт с водата и високите температури на готвене. Отделят се в бульона при варенето на месото, картофите, доматите, лещата. Съдържат се в големи количества в хляба и тестените изделия благодарение на маята. За да използвате рационално количествата от комплексния витамин, избягвайте да препичате домашния хляб, извадете го от фурната още щом коричката започне да покафенява. И не забравяйте за водата – не киснете обелените картофи и овесените ядки продължително.

Не съкращавайте времето за готвене на месото, за да избегнете загубата на ценния витамин В12. Добре сготвеното месо може би съдържа по-малко количество от него. Оризът също е богат източник на витамин В1 и респективно го губи в контакт с водата. Ако не е изрично отбелязано на опаковката, не измивайте ориза преди готвене. Дори една вода е достатъчна, за да ви лиши от 1/4 от витамина в тази зърнена култура.

Витамин С също не се разбира с водата, с въздуха и с високите температури. За да избегнете загубите при готвене на плодовете и зеленчуците, използвайте минимално количество вода. Ако варите зелето в съотношение 1 към 4 в полза на водата, обърнете пропорциите. По този начин може да запазите близо половината от съдържанието на витамин С в храната. Не белете кореноплодните зеленчуци, ако е възможно.

И не забравяйте някои основни правила за максимално запазване на витамините в храната:

Задушавайте, не варете. Варете, не пържете.

Не режете на дребно. Колкото по-големи са зеленчуците в тенджерата или тигана, толкова по добре. Винаги може да ги нарежете на парчета преди сервиране.

Ако трябва да овкусите с мазнина, направете го преди сервирането.

Добавяйте зеленчуците във вече вряща вода или към края на готвенето, не ги оставайте да се киснат, докато водата на котлона се загрява.

Не притопляйтe храната.

Старайте се да я консумирате прясно сготвена. Колкото по-често я подгрявате, толкова повече витамини губите.

Съхранявайте пресните плодове и зеленчуци в хладилник, но не повече от 3-4 дни. А сготвените не повече от 24 часа. След този период те губят близо 1 /4 от съдържащия се в тях витамин С, а след два дни – близо половината.

 
 

Copyright © 2008-2018 Green Master - Сливен | RSS емисия | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев