ЗАЩО ДА ПРИЕМАМЕ РИБЕНО МАСЛО ОТ ЧЕРЕН ДРОБ НА ТРЕСКА?

МАСЛО ОТ ЧЕРЕН ДРОБ НА ТРЕСКА
10.05.2017 / 14:58

НУЖДАЕМ СЕ OT ДЕСЕТ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ВИТАМИНИ А И D:

 

Softgels on tableД-р Уестън Прайс, автор на „Храненето и физическата дегенерация”, установява, че хората в изолираните култури, които са се радвали на добро здраве, са консумирали 10 пъти повече витамини А и D, отколкото съвременниците му Америка (1930г.).

 

Хората, които д-р Прайс изследва, са имали идеално прави, бели зъби с почти никакви кариеси. Те не са имали дегенеративни заболявания. Те не са се нуждаели от очила или апаратчета за зъби, не са страдали от безплодие и са имали по-малко вродени дефекти. В 21-ви век ние приемаме още по-малко витамини А и D, тъй като вече не консумираме достатъчно и истински животински мазнини, морски дарове, яйчни жълтъци, масло, сметана, черен дроб.

 

Витамините А и D работят заедно в синхрон и е важно да бъдат консумирани в правилното съотношение. Твърде много витамин А може да бъде токсичен за човешкото здраве.

 

Повечето от нас вече не консумират животински мазнини (сланина) и черен дроб редовно. Прекарваме деня си в офиса и не стоим достатъчно дълго време на слънце за разлика от хората през 19-ти век, които са прекарвали много повече време на открито и не са използвали слънцезащитни продукти.

 

Ако не предпочитате да готвите с животински мазнини (мас) и не ядете всеки ден масло, сметана и сирене както и черен дроб веднъж седмично, най-лесният начин да увеличите витамините А и D е да приемате по 1 чаена лъжичка качествено масло от черен дроб на треска дневно (1/2 чаена лъжичка за деца и 1/4 чаена лъжичка за бебета).

 

Витамин А също е доказано, че е изключително полезен за хората от аутистичния спектър. Вижте работата на педиатъра д-р Мария Мегсън.

 

ОМЕГА-3 МАСТНИТЕ КИСЕЛИНИ СА ОТ СЪЩЕСТВЕНО ЗНАЧЕНИЕ!

В допълнение към витамините А и D ние се нуждаем също и от омега-3 мастни киселини. Всички сме чували за ползите от омега-3 мастните киселини. Тялото не може да ги произвежда, поради което те се наричат “есенциални мастни киселини”. Здравните власти в целия свят препоръчват приемането на 250-500 мг омега-3 мастни киселини (EPA- ейкозапентаенова киселина и DHA- докозахексаенова киселина) дневно.

 

Ползи за здравето от омега-3 мастните киселини

Предотвратяват сърдечните заболявания

Понижават триглицеридите

Намаляват сковаността на ставите

Помагат за справяне с депресията

Мозъчно здраве – предотвратяват болестта на Алцхаймер, деменцията и синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD)

Критични са за правене на здрави, умни бебета

СЪОТНОШЕНИЕТО НА ОМЕГА-6 И ОМЕГА-3

 

Рибено маслоПовечето от нас не получават количеството омега-3 мастни киселини, коeто са получавали нашите предшественици. Идеалното съотношение на омега-6 мастните киселини към омега-3 мастните киселини трябва да бъде около 4 към 1, което е близо до съотношението, с което хората са се развили. Днес това съотношение се е трансформирало до около 20 към 1. Това е така, защото селското стопанство е преминало от пасищно базиран модел към модел на затворено пространство.

 

Омега-3 мастните киселини се получават от пасищни животни. Рибите получат своите омега-3 мастните киселини от трева – морска трева, както и водорасли, друга морска растителност. Мазните риби, като сардини и аншоа, и рибите, които ги ядат, са големи източници на двете най-здравословни форми на омега-3 мастни киселини, докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA).

 

Кравите също получават омега-3 мастните си киселини от трева. За съжаление повечето крави днес са хранени със зърно. Повечето говеждо, пилешко, свинско месо, млечните продукти и яйцта в супермаркетите са с ниско съдържание на Омега-3. Причината е, че животните, от които се произвеждат, са хранени с царевица и зърно – храни, които тези животни в естествената си среда не биха консумирали. Царевичното масло има съотношение омега-6 към омега-3 от около 45 към 1. В резултат на неестественото хранене с евтино зърно кравите имат много малко омега-3 мастни киселини в млякото и в месото си.

 

Mесото и млечните продукти на пасищните животни са богати на омега-3 мастни киселини. Пасищните пилета, които могат да ровят на открито за трева, семена и насекоми, снасят яйца, богати на DHA.

 

В допълнение: Забелязала съм, че когато консумирам много омега-3 мастни киселини, рядко получавам слънчево изгаряне. Открих, че това се отнася и за други членове на моето семейство. И това е очевидно предимство, защото, ако не използвате слънцезащитни продукти, ще абсорбирате повече витамин D. Слънцезащитните препарати намаляват абсорбцията на витамин D в кожата с повече от 95%.

 

Защо да приемаме рибено масло от черен дроб на треска?

Най-лесният начин да балансирате съотношението на омега-6 и омега-3 мастните си киселини е да приемате добавка масло от черен дроб на треска или друго рибено масло. В идеалния случай всички ние искаме да приемаме месо и млечни продукти от пасищни животни както и морски дарове, но това не винаги е възможно. Аз приемам маслото от черен дроб на треска като застрахователна полица, тъй като не винаги мога да ям месо и млечни продукти от пасищни животни (когато се храня в ресторанти и т.н.), и не винаги ям толкова морски дарове, колкото трябва.

 

https://realfood.bg/
 
 

Copyright © 2008-2019 Green Master - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев