Рибено масло - 10 ползи за здравето

Рибено масло
20.09.2017 / 09:20

Рибеното масло е чудесен източник на витамин А и на омега-3 мастни киселини. Всъщност рибеното масло е сред най-добрите източници на витамин D. Комбинацията между омега-3 и витамин D прави рибеното масло перфектната противовъзпалителна храна. Това съчетание играе огромна роля и за доброто здраве на сърцето и сърдечносъдовата система, хормоните и имунитета, както и на нервите.

Рибеното масло се извлича от черния дроб на рибите и съдържа същите полезни мазнини, които има в мазните риби – сьомга, сардини и скумрия.

Кога помага рибеното масло?

Рибеното масло е малко позабравена хранителна добавка. Въпреки това не можем да не споеменем многото му предимства. Рибеното масло е подходящо за хора с висок холестерол, високи нива на триглицеридите, високо кръвно налягане, сърдечни проблеми, остеоартрит, депресия. Вижте 10 ползи за здравето от приема на рибено масло.

1. Рибено масло и омега-3 мастни киселини

Рибеното масло е сред най-добрите източници на омега-3, които имат естествени противовъзпалителни свойства. Рибеното масло е добра естествена профилактика на сърдечни заболявания, депресия и артритни болки. Омега-3 мастните киселини са особено важни, особено в днешно време, когато хората консумират все повече полуфабрикати и храни, преминали твърде много обработка. Тези храни могат да са причина за различни възпалителни процеси в тялото, а рибеното масло намалява подобен риск.

2. Рибено масло и витамин D

Тялото ни синтезира витамин D, когато сме изложени на слънчева светлина. Витамин D играе ключова роля за функционирането на клетките ни. Също така е важен за здравето на костите. Може да се каже, че се е превърнало в правило, че повечето хора страдат от недостиг на витамин D, заради все по-рядкото излагане на слънце и по-малкото време, прекарано навън като цяло. Липсата на витамин D може да причини депресия, нервност, умора и ниско либидо в най-леките варианти.

3. Рибено масло и витамин А

Рибеното масло съдържа големи количества витамин А. Витамин А е важен, защото е антиоксидант, който се бори с вредните свободни радикали. Витамин А отговаря за здравето на очите и мозъка, както и с производството на хормони в тялото ни.

4. Рибено масло за здраво сърце

Изследвания показват, че рибеното масло помага за намаляването на нивата на триглицеридите, вид опасни мазнини, които повишават риска за сърцето. Рибеното масло помага за намаляване нивата на триглицеридите и така намалява риска за сърцето.

5. Рибено масло и рак

Проучвания показват, че витамин D, като комбинация от излагането на слънчева светлина и приема на рибено масло могат да понижат риска от развитие на ракови заболявания.

6. Рибено масло за превенция и лечение на диабет

Понеже рибеното масло е добър източник на полезни мазнини, то може да помогне за контрола на производството на инсулин и да предотврати развиването на инсулинова резистентност. Смята се, че редовният прием на рибено масло помага при някои допълнителни заболявания, свързани с диабет, като например проблемите с бъбреците.

7. Рибено масло при артрит

Според редица изследвания рибеното масло може да облекчи болките при артрит, схващане на ставите и подуване на крайниците. Смята се, че рибеното масло без проблем може да замени обезболяващите лекарства за такива състояния. Това разбира се, трябва да се случи след консултация с лекар.

8. Рибено масло за плодовитост

Рибеното масло помага за производството на хормоните прогестерон и естроген. Също така се смята, че рибеното масло помага за здравето на яйчниците и тестисите.

9. Рибено масло за мозъка

Благодарение на омега-3 и витамин D се смята, че рибеното масло се грижи за здравето на вашия мозък. Омега-3 мастните киселини пък са чудесни за хора, които имат склонност към депресивния състояния, нервност и напрегнатост.

10. Рибено масло за здрави кости

Заради високите нива на витамин D, рибеното масло се превръща в чудодейна добавка за здрави кости. Витамин D е особено важен за хората, които прекарват много време на закрито. Смята се, че редовният прием на рибено масло е чудесна превенция на заболявания на костите като остеопороза.

Автор: Радослава Михайлова / Източник: rozali.com
 
 

Copyright © 2008-2019 Green Master - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев