Защо казват, че рибеното масло е толкова полезно за здравето

Защо казват, че рибеното масло е толкова полезно за здравето
16.11.2017 / 09:38

Публикувано във факти.бг:

Хиляди хранителни довабки заливат пазара днес и ви обещават дълъг из дравословен живот, но само някои от тях работят.

Затова решихме да ви споделим някои от ползите от рибеното масло, чиято ефективност се е доказала с времето. Ако започнете да взимате рибено масло всеки ден, това ще се случи с вас:

 

1. То ще подобри здравето ви

Омега-3 мастните киселини са много добър защитник на сърцето. Те са полезни за регулирането на пулса и понижават нивата на триглицеридите, като намаляват риска от инфаркт и инсулт.

2. Засилват паметта

Рибеното масло е важно за оптималната функция на мозъка, защото Омега-3 мастните киселини са основен градивен елемент на мембраните и клетъчните структури в мозъка. Нервните ни клетки също се нуждаят от киселините, за да работят на бързи обороти. Проучвания показват, че рибеното масло подобрява паметта, но ефектът му намалява с напредване на възрастта.

3. Намалява теглото

Разбира се, невъзможно е да свалите килограми без упражнения и правилно хранене, но като добавите рибено масло към диетата си, това засилва бързината на процеса. Приема на рибено масло намалява апетита и прави тренировките по-ефективни, като намалява „складирането“ на телесни мазнини.

4. Подобрява настроението

Серотонинът е ключовият химикал, който регулира настроението и състоянието. Редовният прием на рибено масло помага на серотонина да работи по-добре като засилва отпускането му в мозъка. Това помага на настроението ви да се подобри, да засили процеса по взимането на решения и като цяло ви прави по-щастливи.

5. Намалява ефекта от замърсяването на въздуха

Замърсяването на въздуха влияе на всички органи и системи в тялото. За щастие, добавки като рибеното масло могат да ни помогнат с вредата от замърсяването от 30% до 50%. Според скорошни проучвания Омега-3 мастните киселини могат да предотвратяват уврежданията в тялото, получени в следствие на замърсяването.

6. Защитава зрението

Редовният прием на рибено масло намалява синдрома на сухото око и предотвратява загубата на зрението с напредването на възрастта. Проучванията показват, че омега-3 киселините спомагат за поддържане здравословни нива на влага в окото.

7. Допринася за здравето на кожата

Благодарение на способността си да възстановяват клетъчните мембрани, Омега-3 киселините възстановяват увредената кожа отвътре. Мощният анти-възпалителен ефект помага за намаляване на зачервяването и дразненето и възстановява здравето на кожата.

8. Помага в борбата с депресията

Веществата в рибеното масло могат да бъдат добро оръжие в борбата с депресията. Учените не сяа съвсем сигурни затова как точно действа този механизъм, но знаят, че омега-3 влияе върху нивата на серотонин. Доказано е, че в държави, в които приема на рибено масло е по-висок, статистиките отчитат по-малко страдащи от депресия/тревожност.

9. Заздравява имунната система

Диета, богата на Омега-3 повишава количеството и работата на В клетките в тялото и така съответно – способността му да се бори с болестите и инфекциите. Рибеното масло помага на имунната система като подобрява телесната химия и намалява раздразненията.

10. Помага на тялото по време на бременност

Омега-3 мастните киселини са изключително важни при оформянето на органите на плода – мозък, очи, нервна система. За майките Омега-3 е важно за имунната система, настроението след раждането и цялостното здраве на родилката.

https://fakti.bg/life/270704-zashto-kazvat-che-ribenoto-maslo-e-tolkova-polezno-za-zdraveto
 
 

Copyright © 2008-2019 Green Master - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев