Тайната на лечебното чудо Черен кимион

Тайната на лечебното чудо Черен кимион
15.03.2017 / 09:23

Какво, ако ви кажем, че има семена, пълни с лечебни съединения, на които рак, бактерии, вируси, язви, диабет, хронични възпаления, както и много други заболявания едва ли имат шанс в негово присъствие? Много хора го бъркат с черен сусам, тъй като изглеждат поразително сходни, но черният кимион, известен също като „черни семена или нигела сатива“ има историческа репутация на „лек за всички болести с изключение на смъртта.“

 

Ако никога не сте чували за черен кимион (Nigella Sativa), то вероятно е защото рядко се говори за тези семена в съвременното общество. Въпреки, че използването му и като билка и като лекарство датира от много векове, черният кимион дълго време е съхраняван в полза на фармацевтичните медикаменти, които са далеч по-малко ефективни и имат много вредни странични ефекти. Но ако ви е омръзнало да се опитвате да се справите със своите заболявания с патентовани лекарства, може да се замислите за добавяне на черен кимион към вашата диета.

 

Според GreenMedInfo.com, от 1964 г. е имало най-малко 458 публикувани, рецензирани проучвания, относно черния кимион. Тези изследвания потвърждават това, което е известно от хиляди години на хората от Източния свят и Северна Африка, а именно  – черният кимион по същество е чудна панацея. Научно потвърдено е, че семената на черния кимион действат като:

 

Аналгетик (обезболяващо)

Антибактериално

Противовъзпалително

Против язва

Антихолинергично

Антигъбично

Антихипертензивно

Антиоксидантно

Спазмолитично

Антивирусно

Бронходилататор

Глюконеогенеза инхибитор (антидиабетно)

Хепатопротективно (защитна на черен дроб )

Инсулин сенсибилизиращо

Индуктор на интерферон

Ренопротективно (бъбречна защита)

Тумор некротизиращ фактор алфа инхибитор

По конкретно, доказано е, че черният кимион облекчава болката при пациенти, лекувани за остър фарингит; предпазване от болести, които иначе биха били причинени от излагане на химически оръжия; помощ в дългосрочно лечение на пациенти, пристрастени към опиати; облекчава симптомите на алергичен ринит; бори Хеликобактер пилори (H. Pylori) инфекция; лечение на диабет тип 2; облекчаване на симптомите на астма; ниско кръвно налягане; предотвратяване на епилептични припадъци; премахване на гъбички и кандидоза и още много други функции.

 

Черният кимион, толкова мощен, както за превенция, така и за лечение на рак

 

Черният кимион, отдавна се разглежда като един от най-мощните антиканцерогенни билки. Проучванията показват, че редовният прием на черен кимион или масло от черен кимион може да помогне за предотвратяване на растежа и разпространението на рак на дебелото черво, но е също толкова полезно и за предотвратяване и лечение на много други видове рак. Изследователите от Лаборатория по имунология (Cancer Immuno-Biology Laboratory) в Южна Каролина, откриват, че черният кимион помага за стимулиране активността на неутрофилните гранулоцити, които са най-често срещания тип бяла клетка в кръвта, които са отговорни за елиминиране на раковите клетки, преди те да могат да се развият в тумори.

 

„Маслото от черен кимион обикновено стимулира производството на костен мозък и клетките на имунната система“, пишат авторите в тяхното изследване. „Това увеличава производството на интерферон, предпазва нормални клетки от вредните ефекти на вирусните заболявания, унищожава туморни клетки и увеличава броя на клетките, произвеждащи антитела.“

 

Източник: Био Поглед

http://greenutrition.eu/tainata-na-lechebnoto-chudo-cheren-kimion/
 
 

Copyright © 2008-2019 Green Master - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев