L-карнитин - За повече енергия чрез изгаряне на мазнини!

L-карнитин
17.08.2017 / 09:40

L-карнитин (L-carnitine) представлява натурална, непротеинова аминокиселина.

Макар в началото да не се е подозирало колко важен е L-карнитинът за работата на организма, през 50-те години на 20-ти век, редица изследвания проведени от и с помощта на Irving Fritz разкриват есенциалността на аминокиселината в производството на енергия в клетките.

 

Доказани и потенциални здравословни ползи:

L-карнитинът и ацетил-L-карнитинът се подлагат на множество изследвания в най-различни области от човешкото здраве.

 

Метаболитен синдром

Научни изследвания с хора с нормално и наднормено тегло, както и с хора болни от диабет, показват значим ефект върху инсулиновата чувствителност и усвояването на глюкозата от клетките.

 

Намаляване на симптомите при Алцхаймер

Карнитинът, най-вече АЛКАР в дози от около 3 грама дневно, е изследван в редица научни експерименти с цел подобряване на умствените възможности и забавяне на когнитивните функции при възрастни хора болни от Алцхаймер.

 

Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Към момента има две добре проведени изследвания.

През 2002 година немски екип от учени откриват значимо подобрение на симптомите при деца с диагностициран ADHD, вариращо между 20 и 65% при различните участници.

Изследване от 2007 година, включващо 112 деца, наблюдава различни резултати според типа ADHD. Не се наблюдават подобрения при ADHD от смесен тип, но такива присъстват при заболяването от невнимателен тип (inattentive type). 7

И в двете изследвания се използват дози от порядъка на 3-4 грама АЛКАР дневно.

 

Кръвно налягане

Няколко изследвания показват и значителен потенциал на L-карнитина при борбата с високо кръвно налягане.

В едно от изследванията комбинацията от 1 г ацетил-L-карнитин и 400 мг алфа-липоева киселина водят до близо 10 единици спад на систолното кръвно налягане при хора над 55 годишна възраст с диагностицирана исхемична болест на сърцето. 8

 

Интермитентна клаудикация

Propionyl-L-carnitine показва сериозни положителни резултати при хора страдащи от интермитентна клаудикация. Продължителен прием на тази форма в дози от около 2-3 грама дневно, неколкократно показва подобряване на симптомите и увеличаване на разстоянията, които могат да бъдат извървяни от пациентите.

 

Вторична превенция при хора прекарали инфаркт

Хората прекарали инфаркт на миокарда вероятно също биха извлекли полза от приема на стандартна дозировка от около 3-4 грама L-карнитин на ден.

 

Превенция от дефицит при хора на хемодиализа

Хемодиализата често води до дефицит на определени вещества. L-карнитинът е едно от тях и това може да доведе до влошаване на наличните или появата на нови странични ефекти от този тип лечение.

Това е и причината приемът на L-карнитин при хора на хемодиализа да бъде одобрен и препоръчан от Администрацията по Храните и Лекарствата в САЩ (US FDA). 22

 

L-карнитин и ролята му в спорта

Карнитинът все още е една от най-продаваните хранителни добавки с цел подпомагане на отслабването и подобряване на спортните резултати.

Все още L-карнитин е първото нещо, което изниква в съзнанието на почти всички, които решават да свалят няколко излишни килограма и да намалят подкожните си мазнини.

Карнитинът често се използва и с цел подобряване на издръжливостта и намаляване на умората по време на тренировки с преобладаващ аеробен характер.

 

За контакти: http://greenmaster.sliven.net/contactus.php

 
 

Copyright © 2008-2019 Green Master - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев