Ставите и опорно-двигателния апарат: Как храненето помага на ставите?

Ставите и опорно-двигателния апарат: Как храненето помага на ставите?
16.07.2020 / 16:00

Основата на здравите стави е здравият хрущял, така че си заслужава да го подхранвате добре. Представете си двигателя на колата си, който се нуждае от смазка на маслена основа, за да работи безпроблемно. Ставният хрущял също изисква своята „смазка“ под формата на правилно хранене. Има редица вещества, които могат да помогнат за това - например, глюкозамин или хондроитин.

 

Глюкозамин - най-важната съставка на съединителната тъкан. Основната му функция е стимулиране синтеза на глюкозаминоклюкани, необходими за възстановяване на ставния хрущял. Глюкозамин сулфатът лесно се усвоява в стомашночревния тракт, където се превръща в неутрална аминозахар. Именно тази форма преминава към ставите, където подпомага синтеза на хрущялната тъкан. Той е основен компонент на мукополизахаридите, които осигуряват нормалната структура на сухожилия, хрущяли, ставни връзки, синовиална течност. Ефективно подобрява обмяната на веществата и предотвратява разпадането на хрущяла. Действа противовъзпалително, облекчава болката и повишената чувствителност при повредени стави. Приемът му намалява възможността от развитие на артроза и други ставни заболявания и ускорява възстановителните процеси при травми на меките тъкани (навяхване, скъсване на сухожилие и др).

 

Хондроитин - важен компонент, участващ в състава на ставния хрущял. Приемът му „заставя“ хрущялната тъкан да усвоява течности, които са източник на хранителни вещества и подпомагат намаляване на втвърдяването и. Защитава остарялата тъкан от разрушаване и подпомага изграждането на нова. Участва в регулацията на фосфор-калциевия обмен, намалява загубата на калций, забавя развитието на остеопороза.

 

А най-добната комбинация от „трите златни добавки“ за стави, с противовъзпалително, болкоуспокояващо, регенеративно действие е Глюкозамин + МСМ + Хондроитин.

 

Както при глюкозамина и хондроитина, производството на колаген по естествен път намалява с възрастта. В същото време по-високият му прием е желателен за спортисти, които претоварват ставите си. Колагенът е основният градивен елемент на съединителните тъкани, той представлява една трета от всички протеини в тялото и е разделен на много видове. Колаген тип II присъства в хрущяла. Благодарение на своите характеристики и функция в човешкия организъм, колагенът е част от много хранителни добавки, които предалга GREEN MASTER, предназначени за опорно-двигателния апарат.

 

Струва си да се помисли своевременно за грижите за ставите, особено когато има редица вещества, които могат да помогнат.

https://www.green-master.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Green Master - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев