Ролята на витамин D3 за намаляване на риска от развитие на вирусни заболявания и COVID-19

Ролята на витамин D3 за намаляване на риска от развитие на вирусни заболявания и COVID-19
23.10.2020 / 15:57

Към днешна дата са проведени над 80 000 проучвания върху витамин D3 и това е огромна цифра, която ни убеждава, че този витамин играе важна роля за укрепване на имунната система. По време на пандемията от Covid-19 е направено проучване на група американски учени, публикувано на 2 април 2020 г., което потвърждава ролята на витамин D3 за намаляване на риска от развитие на вирусни заболявания и инфекции на дихателните пътища, включително коронавирус.

Проучването показа, че витамин D3 е адаптивен имуномодулатор и допълнителният му прием помага да се намали честотата на ОРВИ при деца и възрастни. Не случайно основните огнища на опасни вирусни заболявания, включително COVID-19, се наблюдават през зимата, тъй като именно през зимата концентрацията на този витамин в организма е най-ниска.

 

Влияние на витамин D3 върху имунната система

 

Приемът на витамин D3 намалява риска от развитие на остри респираторни инфекции средно с 12%;

Витамин D3 има положителен ефект върху белодробната функция, като спомага за подобряване на дихателната функция;

При пациенти с пневмония, както и при изкуствена белодробна вентилация, по-често се наблюдава дефицитът на витамин D3.

Защо витамин D3 е толкова важен за имунитета?

 

Укрепва вродения имунитет. Холекалциферолът активира антимикробни пептиди. Те убиват нахлуващи патогени като микроби, бактерии и вируси, като разрушават клетъчните им мембрани.

Укрепва клетъчния имунитет. Оптималното количество витамин D3 в организма намалява нивото на "цитокинова буря", като намалява активността на провъзпалителните цитокини и увеличава активността на противовъзпалителните.

Поддържа белодробната функция. Адекватното съдържание на витамин D3 в белодробните тъкани намалява възпалителния отговор, причинен от вируси. Освен това, също така стимулира производството на антимикробни протеини в лигавиците на горните дихателни пътища.

Ето защо сега е толкова важно да се поддържат нормални нива на витамин D3 в организма чрез добавяне на витамин D3. За да се поддържа дневната норма, се препоръчва да се приемат 400-500 IU на ден.

 

Green Master пусна витамин D3 в оптимална дозировка 400 IU капсула за любителите на традиционната форма. Прецизна доза витамин D3 в 1 капсула на изгодна цена. Перфектен за ежедневен прием и поддържане на дневния прием на холекалциферол.

 

Омега 3 Кидс, сециална формула за деца с оптимално съотношение на Омга-3 + витамини Е и D.

 

Започнете да укрепвате имунната си система още днес! Изберете своя витамин D3

https://www.green-master.eu/
 
 

Copyright © 2008-2023 Green Master - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев